W dniu bezpłatnego zwiedzania Muzeum nie prowadzi lekcji muzealnych oraz warsztatów.

Kancelaria królewska

Zajęcia prowadzone są przez pracownika muzeum, który wprowadzi w tajniki średniowiecznej administracji. Uczestnicy w czasie zajęć dowiedzą się o pracy kancelarii królewskiej i książęcej. Między innymi, jak wytwarzano pieczęcie, jak wyglądał gotowy dokument, jakiego materiału piśmienniczego używano w kancelarii. W ramach warsztatów uczestnicy stworzą własny dokument wraz z pieczęcią. Średniowieczny koloryt zajęć podkreślą prowadzone zajęcia w stroju z epoki.
Czas trwania zajęć: 2 godziny
Cena: grupa do 30 osób – 300 zł, każda kolejna osoba 10 zł

Rycerzem być

Uczestnicy warsztatów zapoznają się bezpośrednio z etosem rycerskim i tradycją turniejową. Przy wykorzystaniu bezpiecznego (wykonanego z pianki) uzbrojenia poznają techniki walki średniowiecznym orężem oraz mogą sami stanąć w szrankach i rozgrywać między sobą turnieje rycerskie. Dodatkowym elementem jest nauka strzelania z łuku pod okiem instruktora.
Czas trwania zajęć: 90 minut
Cena: grupa do 30 osób – 500 zł, każda kolejna osoba 10 zł

 

Średniowiecze na srebrnym ekranie

Warsztaty, podczas których grupy dzieci i młodzieży będą mogły wcielić się w aktorów i reżyserów. Wybrane sceny z filmu „Krzyżacy” Aleksandra Forda zostaną zaprezentowane, a następnie odegrane przez uczestników z wykorzystaniem rekwizytów i strojów średniowiecznych, tak, aby mogły zostać nagrane kamerą. Uczestnicy uczą się obsługi sprzętu filmowego oraz technik aktorskich. Na zakończenie będą mogli obejrzeć i ocenić efekty swojej pracy.
Czas trwania zajęć: 3 godziny
Cena: grupa do 30 osób – 500 zł, każda kolejna osoba 10 zł

Być albo nie być – o to jest pytanie

Uczestnicy zajęć zapoznają się z teatrem średniowiecznym na podstawie wybranych fragmentów dział Williama Szekspira. Wykorzystując rekwizyty w postaci elementów stroju średniowiecznego mają szansę wcielić się w bohaterów Szekspirowskich tragedii i odegrać wybrane sceny.
Czas trwania zajęć: 2 godziny
Cena: grupa do 30 osób – 1000 zł, każda kolejna osoba 10 zł

W tanecznym korowodzie – czyli o roli muzyki i tańca w średniowieczu

Czy muzyk to szanowana profesja? Jakie znano instrumenty? Czym różniły się branle od tańców dworskich? Uczestnicy warsztatów zakończą swoje zajęcia nauką tańca z epoki średniowiecza.
Czas trwania zajęć: 2 godziny
Cena: grupa do 30 osób – 2000 zł, każda kolejna osoba 10 zł

Witraże – sztuka światła

Obejmuje wprowadzenie teoretyczne i historyczne, prezentację gotowych wyrobów oraz praktyczne wykonywanie przez uczestników pamiątek witrażowych techniką „tiffany” (szlifowanie, owijanie miedzią, lutowanie, patynowanie) z gotowych półproduktów. Prowadzone są przez mającą wieloletnie doświadczenie pracownię R.B. Witraże. Lekcja skierowana jest do wszystkich grup odbiorców ze szczególnym uwzględnieniem uczniów i studentów szkół plastycznych.
Czas trwania zajęć: 3 godziny
Cena: grupa do 15 osób – 300 zł, każda kolejna osoba 10 zł; grupa do 30 osób – 360 zł, każda kolejna osoba 10 zł

 

Alchemia słodkich dociekań i doświadczeń – bombon, mazursko bajkia – Turowski Młyn – Krzysztof Bucholski

Zazwyczaj świat słodyczy kojarzy się z dzieciństwem, ale przecież kto z nas nie kojarzy tej chwili słabości z czymś przepysznie słodkim… Sięgamy do tradycji mazurskich, do pomysłów świątecznych i tych z dnia codziennego, gdy trochę słodkości poprawiało humor przez wieki tym samym przepisem. W jaki sposób robiono lizaki i cukierki na Mazurach? Czy każdy człowiek znał smak czekolady? Jak wyglądały smakowite ciasta, galaretki, kremy i najważniejsze – jak smakowały? Skąd się wzięły lody i kto pierwszy w naszym regionie je degustował? Czy dawni Prusowie znali tylko słodkie miody? Nasze warsztaty polegają na indywidualnym tworzeniu swoich słodyczy z dodatkami ziół przyprawowych oraz różnych bakalii i nasion. Sprawdzamy, jak bardzo zioło może zmienić smak – poprawić go, a może zaostrzyć? Niewątpliwie samodzielnie zrobiony słodycz daje ogromną satysfakcję dla grup dzieci, jak i dla dorosłych. Szczególnie staramy się zwracać uwagę na to, co może być zdrowe w słodyczach, czym można zastąpić cukry, a jeśli już je jeść, to w jaki sposób i w jakich ilościach, by nie przeszkadzały w kondycji naszego zdrowia. Wspólnie będziemy się zastanawiać czy istnieje mazurski, naturalny i zdrowy słodycz, by życie nasze dalej nie było ciężkie, ale było słodkie „jak cukierek”. Historia bajek, legend i wierzeń mazurskich jest głęboko zakorzeniona w tradycji mazurskiej. Zwracamy szczególną uwagę na zwyczaje i opowieści związane ze światem roślin i zdrowiem. Opowiadamy jak wykorzystywano zioła w wierzeniach i jaki to miało związek z faktyczną wiedzą medyczną. Gusła i zabobony w wierzeniach ludowych, moc uzdrowień miejsc i rzeczy, przeszkody złych chochlików i Kłobuka – to wszystko odsłonimy dla Was, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Prezentujemy bohaterów bajek, którym rzeczywiście zioła pomagały w rozwiązywaniu problemów swoich, drugiego człowieka i… w miłości. Poszukamy wspólnie tradycji zielarskich praktykowanych w dawnych zamkach, dworach, kościołach i zakonach. Zanurzamy się w praktykach medycznych oraz odsłaniamy tajemnice zupełnie już zapomniane na mazurskiej wsi. Kultura ludowa ma swój wyjątkowy koloryt szczególnie w naszym regionie, gdzie urzędowo obowiązywał język niemiecki, a w domach był przekaz po mazursku lub warmińsku, czyli po staropolsku, bo tu rozwój naszego języka się zatrzymał.

Degustacja może dotyczyć:

– mini-lizak ziołowy

– 100 ml czekolady do picia z mączkami ziołowymi

Cena warsztatów – 20 zł osoba

Czas trwania – 45 min

Minimalna wielkości grupy – 20 osób

Tajemnice dawnej łaźni i zapachów które leczą – balzamy i puchnoty mazurskie – Turowski Młyn – Krzysztof Bucholski

Ach, ten cudowny zapach natury. Lecznicza moc ziół wprawia nas w dobry i błogi nastrój kojąc nasze zmysły.  Zanurz się z nami w mazurskiej aromaterapii. Na warsztatach poznasz sztukę tworzenia dawnych pachnideł i dowiesz się, jak mieszać ze sobą olejki eteryczne, aby powstały wyjątkowe zapachy! Będziesz mógł skomponować swój własny, niepowtarzalny zapach na bazie hydrolatu, który zabierzesz ze sobą do domu. Opowiemy Ci, jak wygląda tradycyjny sposób destylacji olejków eterycznych i wyjaśnimy Ci, co to jest hydrolat.

A może wolisz stworzyć naturalny zapach tworząc z nami ziołowe sakiewki? W trakcie tych zajęć poznasz silnie aromatyczne zioła, które po połączeniu ze sobą są w stanie wydobyć niepowtarzalne kompozycje zapachowe. Przygotujemy dla Ciebie aromatyczny susz zielarski, który będziesz mógł w dowolny sposób mieszać, a następnie zamknąć w lnianej sakiewce i zabrać ze sobą do domu. To od Ciebie zależy, czy wykorzystasz ją do kąpieli parząc z niej napar i wlewając do wanny, a może zamkniesz ją w ulubionej bieliźniarce, a może włożysz pod poduszkę by umilić moment zasypiania?  Zajęcia umilimy pogadanką o tym co stosowano w dawnych łaźniach, czym się myto i jak dbano o ciało. Opowiemy Ci, dlaczego dziś wracamy do naturalnych surowców organicznych i mineralnych. Poszukamy wspólnie mazurskich sposobów na piękno i zdrowie, prezentując niezwykłe właściwości ziół, torfów, glinek i wód mineralnych+. Dla Was połączymy dawną i współczesną wiedzę na temat ziół i innych surowców naturalnych, które mają właściwości myjące, regenerujące i przywracające witalność dla naszej skóry.

Zrelaksuj się, napij się naszych naparów i odkryj dawny świat ziół.

 

Degustacja może dotyczyć:

– próbka hydrolatu ziołowego

– próbka oleju ziołowego

 

Cena warsztatów – 20 zł osoba

Czas trwania – 45 min

Minimalna wielkości grupy – 20 osób

Wytrawne i deserowe mazurskie nalewki ziołowe – skórny bobek i pokrzepka oraz zdrowe napoje bezalkoholowe – ziołowy tej i pulwer w miksturach – Turowski Młyn – Krzysztof Bucholski

W tej dziedzinie opowiadamy historię alkoholi w dziejach człowieka i w historii naszego regionu. Wspominamy o zwyczajach biesiad i świąt rodzinnych, toastach i folklorze. Opowiemy Ci, czym było piwo, wino i inne alkohole oraz czy przypominało Ci znane smaki. Wyobraź sobie tylko rzędy bursztynowych i kobaltowo-niebieskich butelek ustawionych na półkach Twojej domowej apteczki zielarskiej. Każda dokładnie oznaczona i wypełniona różnymi odcieniami żółtych, zielonych i brązowych nalewek ziołowych. Zapraszamy Cię do degustacji naszych najprzedniejszych nalewek mazurskich, a także
do wysłuchania warsztatów, w trakcie których zgłębisz rzemiosło przygotowywania trunków ziołowych od podstaw. Da Ci to solidne podstawy, które przygotują Cię do pewnego tworzenia, stosowania i tworzenia Twoich autorskich nalewek!

Dla miłośników napoi bezalkoholowych proponujemy organiczne napary ziołowe i poszerz swoją paletę herbat o nasz TEJ MAZURSKI! Pozwól się zaskoczyć wyjątkowym smakiem naszych mieszanek mazurskich. W trakcie tej regenerującej sesji przeprowadzimy Cię przez lecznicze właściwości naszych ziół. Będziesz mógł połączyć degustację herbaty z wysłuchaniem gawęd zielarza o lokalnych wierzeniach, zabobonach, kulturze religijnej związanej z zielarstwem.  Opowiemy Ci, jak dawniej człowiek radził sobie z leczeniem i przygotowaniem do tego surowca zielarskiego i dlaczego Turowski Młyn miał tak dużo wspólnego z ziołami! Będziemy też opowiadać co może być codzienną herbatą na innych kontynentach i dlaczego my pijemy zupełnie coś innego.

Adaptogeny to klasa ziół, które głęboko działają, poprawiając reakcję organizmu na stres, dodając energii i poprawiając ogólny stan zdrowia, urody i długowieczności. Mieszanki ziołowe w proszku to łatwy sposób na codzienne przyjmowanie tych ziół i włączenie ich do swojego życia na dłuższą metę, aby uzyskać optymalne rezultaty. Poznaj ich właściwości lecznicze i dowiedz się, jak z nich korzystać, popijając pyszną organiczną herbatę ziołową. Czy wiesz, że wiele Twoich eliksirów ziołowych może pełnić funkcję niesamowitych składników koktajli i mocktaili? Gorzkie napoje, cukry i syropy ziołowe, miody naparzane, octy botaniczne, a nawet nalewki od wieków pojawiają się w sezonowych napojach mieszanych. Dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć, aby zacząć przygotowywać aromatyczne napoje ziołowe w domu, korzystając ze składników i materiałów, które prawdopodobnie masz już w swojej spiżarni. Poznasz anatomię dobrze przygotowanego napoju mieszanego, odkryjesz proste sposoby na przekształcenie koktajlu w mocktail.

 

Degustacja może dotyczyć:

– 50 ml nalewki

– 200 ml herbaty ziołowej z owocami liofilizowanymi

– 100 ml mikstury mleka roślinnego i mączek adaptogenów

 

Cena warsztatów – 20 zł osoba

Czas trwania – 45 min

Minimalna wielkości grupy – 20 osób